Jak przechowywać produkty spożywcze w kuchni?

Idealną sytuacją jest wydzielona przestrzeń, w której możemy przechowywać produkty spożywcze czy rzadziej używany sprzęt AGD. Niestety, nie w każdym mieszkaniu jest to możliwe. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wygospodarować specjalną strefę w kuchni, która posłuży nam za funkcjonalną spiżarnię.
Królewskie cargo
W roli kuchennych spiżarni doskonale sprawdzają się szafki typu cargo. To wysuwane stelaże, na których zamocowane są kosze lub półki z pełnym dnem. - To świetne rozwiązanie, wspierające zarówno organizację, jak i ergonomię korzystania z kuchni. Wszystkie produkty są dobrze widoczne i mamy je pod ręką, a do otwarcia nawet w pełni obciążonej szafki wystarczy lekki ruch - argumentuje Michał Kichler, manager ds. doradztwa technicznego i szkoleń Häfele.
W cargo istnieje możliwość indywidualnego dopasowania liczby i wysokości koszy - tak, aby jak najlepiej wykorzystać przestrzeń wewnątrz mebla oraz dostosować do aktualnych potrzeb. Dzięki różnym szerokościom systemów możemy dopasować szafkę do pozostałych mebli w kuchni czy do posiadanego miejsca. Dostępne są zarówno w wersji wysokiej, jak i podblatowej. Te drugie wyjątkowo dobrze sprawdzają się w okolicach płyt kuchennych, dzięki czemu podczas gotowania mamy łatwy i szybki dostęp do potrzebnych produktów spożywczych.
Ich niewątpliwą zaletą jest duża pojemność, łatwy dostęp do przechowywanych artykułów oraz duża wytrzymałość stelaża. - Przykładowo, wysokie cargo Sige 230i dźwiga aż 80 kg. To daje wiele możliwości przechowywania, nawet ciężkich zapasów mąki czy cukru. Jednocześnie pracuje lekko, dzięki funkcjonalnemu mechanizmowi pełnego wysuwu - mówi Michał Kichler.
Organizacja to podstawa
Kluczem do dobrze zorganizowanej spiżarni jest takie rozmieszczenie produktów, by mieć je na widoku i w zasięgu ręki. Nie potrzebujemy jednak do tego nowych szafek, jeśli nie ma na to w naszej kuchni miejsca. Sekret tkwi w odpowiednim rozmieszczeniu przechowywanych produktów przy wykorzystaniu dodatkowych akcesoriów porządkujących przestrzeń. Dzięki temu możemy mieć spiżarnię nawet w szufladzie. Wystarczy uzupełnić ją w odpowiednie wkłady np. na przyprawy, pojemniki sortujące i przegrody. Można w nich przechowywać nawet ciężkie słoiki, dzięki dużemu udźwigowi - nawet do 70 kg jak w przypadku szuflad Matrix - wyjaśnia Michał Kichler.
Ciekawym rozwiązaniem do domowej spiżarni w kuchni jest również szuflada na artykuły spożywcze Hailo Pantry-Box. Dedykowana jest do przechowywania pieczywa - posiada drewniany ruszt, ale można w niej trzymać także warzywa i owoce. - To szybki sposób na przemianę zwykłej szuflady w element spiżarni. Pasuje do wszystkich systemów szuflad dostępnych na rynku, a dzięki będącym w wyposażeniu rusztom zapewnia odpowiedni dostęp powietrza - dodaje ekspert Häfele.
W domowej spiżarni świetnie sprawdzą się też wszelkiego rodzaju pojemniki do sypkich produktów. Na rynku dostępny jest szeroki wybór w różnorodnych kształtach, zarówno plastikowe, jak i szklane. Warto pojemniki odpowiednio opisać, w trwały sposób. Możemy do tego wykorzystać niezmywalne markery lub naklejki - najważniejsze jest to, abyśmy sami dobrze wiedzieli, gdzie co trzymamy.
Higiena przede wszystkim
Nawet najlepiej zorganizowana spiżarnia nie zagwarantuje nam świeżości przechowywanych produktów. O to musimy już zadbać sami. W pierwszej kolejności skupmy się na porządkach na półkach, w pudełkach i koszach. Należy pamiętać także o regularnym sprawdzaniu zawartości pojemników. W produktach sypkich mogą zadomowić się niechciani goście. Koniecznością jest także regularne mycie pojemników i półek.
Szuflady można wyłożyć matami antypoślizgowymi, które - poza zabezpieczeniem przedmiotów przed przesuwaniem, dodatkowo chronią meble przed zabrudzeniami. Można je też w łatwy sposób wyczyścić, myjąc je pod bieżącą wodą.
Nawet w przypadku małych przestrzeni warto wygospodarować specjalną przestrzeń do przechowywania artykułów spożywczych. Oferowane na rynku rozwiązania do mebli kuchennych dają szerokie pole aranżacyjne. Dzięki temu możemy stworzyć funkcjonalną i ergonomiczną spiżarnię.
Informacja handlowa, dodano: 2021-10-18
Komentarze, opinie o jak przechowywać produkty spożywcze w kuchni?
Wakacyjny remont kuchni - jak zaplanować?
Planujesz wykorzystać wakacyjne dni nie tylko na relaks, ale też na odświeżenie najważniejszego pomieszczenia w domu, czyli kuchni? To miejsce spotkań rodzinnych i ...




Jak odświeżyć kuchnię niskim kosztem?
Pierwsza kuchnia - pierwszy okap od AKPO
Płyta indukcyjna z okapem - czy 2w1 ma sens?
Czy Twoja kuchnia jest inteligentna?
Kuchnia a budżet - na czym możesz zaoszczędzić?
Rozwiązania do kuchni - szafki czy szuflady?